Zoek

⭐ We speuren het internet af voor de leukste gadgets en cadeaus. đŸ’” Koop je via onze links, dan krijgen wij een kleine commissie. Dit kost jou niks extra. Meer info »

Waarom gaan vliegen op je zitten? 5 tips om ze te bestrijden

Waarom gaan vliegen op je zitten?

Ben je ook benieuwd waarom vliegen op je gaan zitten? Ze zijn misschien minder vervelend dan muggen, maar ook vliegen die je huis binnen komen zijn irritant. Er zijn verschillende redenen waarom vliegen dit doen. Zo komen vliegen af op warmte en licht en zijn ze op zoek naar voedsel en een plek om eitjes te leggen. Maar hoe voorkom je een vlieg in je huis en wat kun je doen om vliegen te bestrijden? In dit artikel geven we je een uitgebreide uitleg.

Belangrijkste punten:

 • Vliegen komen af op warmte, licht en voedselbronnen.
 • Er zijn verschillende soorten vliegen, waaronder de fruitvlieg, huisvlieg, bromvlieg en kamervlieg.
 • Om vliegen te bestrijden kun je gebruik maken van insecticide, vliegenspray of een traditionele vliegenmepper.
 • Je kunt vliegen voorkomen door voedselresten op te ruimen en gaten en kieren af te dichten.

Waarom gaan vliegen op je zitten?

Vliegen zijn niet zomaar op zoek naar een plek om te landen; ze hebben specifieke redenen om op mensen te zitten. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen:

 1. Voeding uit onze huid: Vliegen hebben een zachte, sponsachtige mond. Wanneer ze op onze huid landen, bijten ze niet, maar zuigen ze de afscheidingen op. Ze zijn geïnteresseerd in zweet, eiwitten, koolhydraten, zouten, suikers en andere chemicaliën, evenals dode huidcellen die constant van ons afvallen.

 2. Aantrekking tot koolstofdioxide: Vliegen worden aangetrokken door het koolstofdioxide dat we uitademen.

 3. Lichaamswarmte: De warmte van ons lichaam is een andere grote aantrekkingskracht voor vliegen. Hoe meer iemand zweet, hoe meer vliegen hij of zij aantrekt.

 4. Voedsel op onze huid: Wist je dat vliegen proeven met hun voeten? Als er voedsel op de huid zit en ruimte om het te vloeibaar te maken, zullen ze daar landen.

 5. Lichaamsgeuren: Sommige lichaamsgeuren zijn aantrekkelijker voor vliegen dan andere.

Tips voor het bestrijden van vliegen

Vliegen kunnen erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te voorkomen dat ze in jouw huis komen en op je lichaam zitten. Hieronder vind je enkele effectieve tips:

Afdichten van gaten en kieren

Vliegen kunnen gemakkelijk binnenkomen door kleine openingen in jouw huis. Controleer regelmatig of er gaten of scheuren zijn rond deuren, ramen en muren, en dicht ze af met kit of stopverf. Op deze manier voorkom je dat ze naar binnen komen en zich nestelen in jouw huis. Ook een hor werkt goed om vliegen en insecten buiten te houden.

Sluiten van ramen en deuren

Het is verstandig om jouw ramen en deuren gesloten te houden, vooral tijdens de warmere maanden. Hierdoor kunnen vliegen niet gemakkelijk naar binnen. Als het te warm is om jouw ramen en deuren gesloten te houden, kun je muskietennetten gebruiken om vliegen en andere insecten buiten te houden.

Gebruik van vliegenlampen

Vliegenlampen zijn een effectieve manier om vliegen te bestrijden. Deze lampen trekken vliegen aan door het uitstoten van UV-licht en elektrocuteren ze vervolgens. Plaats de vliegenlampen op strategische plaatsen in jouw huis, zoals in de keuken of bij de vuilnisbak, om vliegen weg te houden van voedselbronnen.

Vermijd open etenswaren

Vliegen worden aangetrokken door voedselbronnen zoals (rottend) fruit, groenten en vlees. Zorg ervoor dat je etenswaren afdekt en bewaart in afgesloten. Daarnaast is het belangrijk om jouw keuken en eetkamer regelmatig schoon te maken om voedselresten en vuil te verwijderen.

Gebruik van insecticide en vliegenspray

Heb je veel last van vliegen in je huis? Dan kun je insecticide of vliegenspray gebruiken om ze te bestrijden. Deze producten bevatten vaak chemische stoffen die vliegen doden en voorkomen dat ze zich voortplanten. Gebruik deze producten echter wel met mate en volg de instructies op de verpakking om veiligheid te garanderen.

Met deze tips kun je jouw huis vliegenvrij houden. Probeer verschillende methoden uit en kijk wat het beste werkt voor jouw huis. Vliegen zijn vervelend, maar met de juiste maatregelen kun je ze gemakkelijk bestrijden!

Handige tips

 • Gebruik geen insecticide of vliegenspray in de buurt van voedsel, kinderen of huisdieren.
 • Zet geen voedselresten op het aanrecht. Hier komen vliegen op af. Bewaar eten afgesloten in de koelkast of voorraadkast.
 • Zorg voor een goede ventilatie in huis om het voor vliegen minder aantrekkelijk te maken om naar binnen te komen.
 • Gebruik horren voor ramen en deuren om te voorkomen dat vliegen naar binnen vliegen.

Met deze handige tips moet het bestrijden van vliegen in huis een stuk makkelijker zijn. Vergeet niet dat het belangrijk is om snel actie te ondernemen zodra je een vliegenplaag opmerkt, om verdere verspreiding te voorkomen. Zo houd je jouw huis vrij van vliegen en blijft het een aangename plek om te wonen.

Door deze tips op te volgen, kun je vliegen effectief bestrijden en voorkomen dat ze jouw huis binnenkomen. Hopelijk heb je nu antwoord op jouw vraag: waarom gaan vliegen op je zitten? Vergeet niet dat vliegen zich snel kunnen voortplanten, dus het is belangrijk om actie te ondernemen zodra je vliegen in huis ziet.